menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Pokrmy
keyboard_arrow_right
Prílohy
keyboard_arrow_right
kaša zemiaková

kaša zemiaková

Množstvo x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - kaša zemiaková
Energetická hodnota 474 kJ
= 113 kcal
Bielkoviny 3 g
Sacharidy 19 g
Tuky 3 g
Vláknina 3 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bielkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 474 kJ
Bielkoviny 3 g
Sacharidy 19 g
Tuky 3 g
Vláknina 3 g
Nutričné hodnoty
Stav
tepelne spracované
Bielkoviny
3 g
Sacharidy
19 g
Cukry
4 g
Tuky
3 g
Nasýtené mastné kyseliny
2 g
Transmastné kyseliny
0 g
Mononenasýtené
0,76 g
Polonenasýtené
0,19 g
Cholesterol
0 mg
Vláknina
3 g
Soľ
0,98 g
Voda
76 g
Vápnik
0,06 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
135 mg
Stav
surové tepelne spracované
Bielkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasýtené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Transmastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasýtené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polonenasýtené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Soľ
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápnik
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Zloženie nutričných hodnôt
fiber_manual_record Bielkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bielkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasýtené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B1 Vitamín B1 (tiamín)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacín, niacínamid, nikotínamid, kyselina nikotínová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Cholín Cholín
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamín)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Obsahuje minerálne látky
Molybden Molybden
Meď Meď
Kobalt Kobalt
Železo Železo
Fosfor Fosfor
Vápnik Vápnik
Pektin Pektin
Mangan Mangan
Sodík Sodík
Draslík Draslík
Hořčík Hořčík
Chróm Chróm
Fluor Fluor
Zinek Zinek
Selen Selen
Jód Jód
Pozitívny vplyv na zdravie
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti

Základnými surovinami pre výrobu zemiakovej kaše sú spravidla zemiaky, mlieko, maslo a soľ. Niektorí ľudia pridávajú aj smotanu, rôzne bylinky, muškátový orech, smaženú cibuľku, výraznejší syr typu parmezán a i.

Zemiaky sú zdrojom vitamínov a minerálov. Mlieko obsahuje najmä vápnik, ktorý je dôležitý pre kosti, zuby a nechty. Ak nepreženiete množstvo masla v zemiakovej kaši (alebo maslo nahradíte kvapkou olivového oleja), môžete takto pripravenú zemiakovú kašu konzumovať aj pri redukčnej diéte, pretože je nízkokalorická. V geriatrii je zemiaková kaša asi najčastejšie podávanou teplou prílohou. Starí ľudia majú často problém s hryzením a prehĺtaním, avšak zemiakovú kašu konzumujú ľahko. Naviac ide aj o ľahko stráviteľné jedlo, ktoré sa teší obľube.

Zemiakovú kašu pripravujme z čerstvých zemiakov. V ponuke obchodov nájdeme množstvo instantných dehydrovaných výrobkov, ktoré nám majú uľahčiť prípravu a ušetriť čas. Kaša z takýchto polotovarov však býva plná chémie a určite nechutí tak, ako tá poctivo pripravená z kvalitných surovín. Kto má kašu rád a konzumuje ju často, môže si jej chuť spestriť rôznymi prísadami. Okrem byliniek môžete použiť rôzne druhy zeleniny, množstvo pridávajte podľa chuti. Vhodnou voľbou je brokolica, karfiol, mrkva, zeler, petržlen, rôzne druhy mrazených zeleninových zmesí a i. Postup prípravy je rovnaký ako v prípade jednodruhovej kaše. Na záver v hotovej zemiakovej kaši rozmiešame, alebo rozmixujeme ďalšie (uvarené) prísady.

Najhľadanejšie v kategórii Prílohy

Názov Energetická hodnota (kJ)
1 419 add_circle Zapísať
280 add_circle Zapísať
489 add_circle Zapísať
348 add_circle Zapísať
581 add_circle Zapísať
1 150 add_circle Zapísať
79 add_circle Zapísať
67 add_circle Zapísať
574 add_circle Zapísať
1 407 add_circle Zapísať
350 add_circle Zapísať
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravín v našej databáze
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplnených jedálničkov
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabuľkách