Kalorické Tabuľky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, strukoviny a huby
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
cibuľa

cibuľa

Množstvo x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - cibuľa
Energetická hodnota 43 kcal
= 182 kJ
Bielkoviny 1,41 g
Sacharidy 8,91 g
Tuky 0,25 g
Vláknina 2,58 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bielkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 43 kcal
Bielkoviny 1,41 g
Sacharidy 8,91 g
Tuky 0,25 g
Vláknina 2,58 g
Nutričné hodnoty
Stav
surové
Bielkoviny
1,41 g
Sacharidy
8,91 g
Cukry
6,14 g
Tuky
0,25 g
Nasýtené mastné kyseliny
0,09 g
Transmastné kyseliny
0 g
Mononenasýtené
0 g
Polynenasýtené
0,11 g
Cholesterol
-
Vláknina
2,58 g
Soľ
-
Voda
87,6 g
Vápnik
36,53 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
70,5 mg
Stav
surové tepelne spracované
Bielkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasýtené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Transmastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasýtené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasýtené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Soľ
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápnik
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Zloženie nutričných hodnôt
fiber_manual_record Bielkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bielkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasýtené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B Vitamín B
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín K Vitamín K
Vitamín A Vitamín A
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B1 Vitamín B1 (tiamín)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacín, niacínamid, nikotínamid, kyselina nikotínová)
Obsahuje minerálne látky
Meď Meď
Pektín Pektín
Fosfor Fosfor
Mangán Mangán
Horčík Horčík
Draslík Draslík
Molybdén Molybdén
Sodík Sodík
Zinok Zinok
Jód Jód
Železo Železo
Vápnik Vápnik
Fluór Fluór
Selén Selén
Chróm Chróm
Kobalt Kobalt
Pozitívny vplyv na zdravie
Srdce Pôsobí pozitívne na zdravie srdca
Cievy Má pozitívny vplyv na zdravie ciev
Imunita Posilňuje imunitu
Iné
PKU potraviny so známym obsahom PHE

Cibuľa obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a karotény. Je bohatá na kyselinu listovú. Z minerálov nájdeme v cibuli dôležité prvky - železo, zinok, síru, fosfor, horčík, draslík, vápnik, sodík, meď, jód. Význam má i látka, ktorú cibuľa obsahuje - alicín.

Cibuľový odvar je výborný na kašeľ a nádchu. Posilňuje žalúdok a črevá. Podľa štúdií, ktoré sa realizovali na zvieratách v rokoch 1995-2005 sa môže alicín uplatniť i pri liečbe aterosklerózy alebo pri znižovaní krvného tlaku. Táto látka má však i antitrombotické a protizápalové účinky a pôsobí ako antioxidant. Pri šetriacej diéte sa odporúča použitie cibule iba na varenie (pri príprave omáčok, polievok a i.) a po dovarení ju z jedla odstrániť.

Čerstvý plátok cibule sa prikladá na miesto uštipnutia hmyzom. Zabránime tak začervenaniu kože a nepríjemnému svrbeniu. Cibuľu krájame plastovým alebo keramickým nožom. Pri spracovaní klasickým nožom skoro zoxiduje a tým horkne. Druh cibule volíme podľa povahy pripravovaného jedla. Na bežné varenie sa najčastejšie používa klasická žltá cibuľa. Bez tejto kráľovnej zeleniny nepripravíte správny základ na guláš, omáčku alebo vývar. Surová sa hodí k tlačenke alebo do utopencov. Dobre sa skladuje. Červená cibuľa (Carmen) je výborná do šalátov alebo pomazánok, pretože má sladkastú chuť a výraznú farbu. Pri tepelnej úprave stráca farbu, ale chuť nie. Je vhodná aj na dusenie alebo pečenie. Výsledný pokrm je potom sladší a jemnejší, než ako keby sme použili klasickú cibuľu. Biela cibuľa sa hodí najmä pre studenú kuchyňu, pretože tepelnou úpravou stráca chuť. Na varenie sa nehodí ani preto, lebo je výrazne drahšia než ako klasická cibuľa. Šalotka má väčšinou ostrejšiu chuť. Bežne sa používa najmä na prípravu francúzskych, amerických alebo ruských jedál.

Najhľadanejšie v kategórii Zelenina čerstvá

Názov Energetická hodnota (kcal)
51 add_circle Zapísať
51 add_circle Zapísať
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravín v našej databáze
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplnených jedálničkov
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných užívateľov