Zrnko ryže obsahuje asi 8-12 % bielkovín, 68-72 % sacharidov a iba 2,4 % tuku. Ďalej v nej nájdeme vitamíny - najmä B1, B2 a B3. Pre prípravu dusenej ryže sa väčšinou používa malé množstvo masla alebo oleja a dochutí sa soľou. Niekto používa pri varení ryže aj cibuľu, do ktorej sa napichujú klinčeky.
Potraviny keyboard_arrow_right
Obilninové výrobky keyboard_arrow_right
Ryža keyboard_arrow_right
ryža dusená
ryža dusená
Množstvo x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 213 kcal
= 892 kJ
Bielkoviny 4 g
Sacharidy 39 g
Tuky 4 g
Vláknina 1 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bielkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 213 kcal
Bielkoviny 4 g
Sacharidy 39 g
Tuky 4 g
Vláknina 1 g
Nutričné hodnoty
Stav | tepelne spracované |
Bielkoviny | 4 g |
Sacharidy | 39 g |
Cukry | 0,27 g |
Tuky | 4 g |
Nasýtené mastné kyseliny | 0,36 g |
Transmastné kyseliny | 0 g |
Mononenasýtené | 1 g |
Polonenasýtené | 2 g |
Cholesterol | 0,1 mg |
Vláknina | 1 g |
Soľ | 0,85 g |
Voda | 51 g |
Vápnik | 22 mg |
GI | |
PHE | 223 mg |
Stav | surové tepelne spracované |
Bielkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasýtené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Transmastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polonenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Soľ | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápnik | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Zloženie nutričných hodnôt
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B1 Vitamín B1 (tiamín)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacín, niacínamid, nikotínamid, kyselina nikotínová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerálne látky
Kobalt Kobalt
Mangán Mangán
Chróm Chróm
Zinok Zinok
Draslík Draslík
Pektín Pektín
Vápnik Vápnik
Meď Meď
Selén Selén
Fluór Fluór
Sodík Sodík
Železo Železo
Molybdén Molybdén
Jód Jód
Horčík Horčík
Fosfor Fosfor
Pozitívny vplyv na zdravie
Trávenie Podporuje trávenie
Ryža je pre svoj obsah výživných látok označená ako potravina pre zdravé stravovanie. Môžu ju jesť aj ľudia s celiakiou, pretože je prirodzene bezlepková. Ryža pomáha regulovať obsah vody v tele, čistí tráviaci trakt a pri pravidelnej konzumácii pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Výhodou je ľahká stráviteľnosť.
Na trhu je veľké množstvo rôznych druhov ryže. Vhodný druh ryže vyberáme podľa charakteru jedla, ktoré pripravujeme. Niektoré druhy ryže sa rýchlo rozvaria, a preto sú vhodné na prípravu rizota, nákypu alebo pre prípravu kaše, iné druhy zostávajú sypké a pripravujeme ich ako klasickú prílohu. Dusená ryža má jemnejšiu chuť (pripomína oriešky) a niekomu z tohto dôvodu vyhovuje viac, než ako ryža uvarená klasickým spôsobom.
Najhľadanejšie v kategórii Ryža
Názov | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
126 | | |
121 | | |
113 | | |
354 | | |
86 | | |
387 | | |
115 | | |
360 | | |
361 | | |
356 | |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravín v našej databáze
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplnených jedálničkov
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabuľkách