Vlašské orechy sú veľmi výživné. Majú vysoký obsah tukov, ktoré sú zdrojom najmä nenasýtených mastných kyselín. Významný je i obsah proteínov, niektorých vitamínov (E, B1, B6, B9) alebo minerálnych látok (horčík, meď, zinok).
orechy vlašské
Stav | surové |
Bielkoviny | 16 g |
Sacharidy | 18 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 63 g |
Nasýtené mastné kyseliny | 7 g |
Transmastné kyseliny | 0 g |
Mononenasýtené | 12 g |
Polonenasýtené | 45 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 6 g |
Soľ | - |
Voda | 4 g |
Vápnik | 96 mg |
GI | |
PHE | 788 mg |
Stav | surové tepelne spracované |
Bielkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasýtené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Transmastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polonenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Soľ | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápnik | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Živiny vo vlašských orechoch pôsobia pozitívne na ľudskú psychiku. Sú cenné i pre vlasy, nechty, pokožku alebo sexuálnu potenciu. Omega-3-mastná kyselina zabraňuje vzniku aterosklerotických plátov a ďalších chorôb srdcovo-cievneho systému. Aj keď ide o zdravú potravinu, dávajme si pozor na skonzumované množstvo. Veľká dávka naraz skonzumovaných orechov môže spôsobiť žalúdočné problémy kvôli vysokému obsahu tukov.
Olúpané vlašské orechy sa najlepšie skladujú v chladničke, kde vydržia 4-6 mesiacov. V mrazničke sa odporúča skladovanie maximálne 1 rok. Vlašské orechy môžeme konzumovať len tak, na "zobkanie", môžeme ich pridávať do sladkého (záviny, bábovky, buchty, koláče, šatôčky..) i slaného pečiva (chlieb, dalamánky..), alebo ich pridávať do šalátov či teplých jedál (zapekaný rezeň s orechmi a syrom, syrová omáčka s orechmi..). Z týchto plodov však môžeme pripraviť i likér, tzv. orechovku alebo ich použiť pri výrobe domácej zmrzliny.
Najhľadanejšie v kategórii Orechy a semená
Názov | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
495 | | |
637 | | |
583 | | |
612 | | |
683 | | |
650 | | |
533 | | |
543 | | |
609 | | |
604 | |