Jahody sú bohatým zdrojom vitamínov C, B, E, železa a organických kyselín. Obsahujú ľahko stráviteľnú rastlinnú vlákninu, z minerálnych látok je zastúpený prevažne draslík, zinok, horčík, síra, vápnik a niektoré netypické prvky ako je bór, fluór, kobalt či molybdén. Keďže plody sú tvorené z 87% z vody, sú významným zdrojom tekutín.
jahody
Stav | surové |
Bielkoviny | 0,79 g |
Sacharidy | 6 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 0,37 g |
Nasýtené mastné kyseliny | 0,02 g |
Transmastné kyseliny | - |
Mononenasýtené | - |
Polonenasýtené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 2 g |
Soľ | 0 g |
Voda | - |
Vápnik | - |
GI | 25 |
PHE | 40 mg |
Stav | surové tepelne spracované |
Bielkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasýtené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Transmastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polonenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Soľ | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápnik | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Konzumácia jahôd má pozitívny účinok na tvorbu testosterónu, ktorý aktivuje spermie. Podporujú metabolizmus, vylučovanie, pôsobí proti vzniku močových a žlčových kameňov, znižujú prechladnutia, pomáhajú pri liečbe chorôb srdca. Pomáha predchádzať arterioskleróze a brzdiť jej ďalší postup. Konzumácia jahôd pomáha aj chudokrvným pre veľký obsah železa a ďalších minerálov. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov slúži aj ako prevencia proti nádorovým ochoreniam.
Zrelé jahody nedá dlho skladovať, pred použitím je dobre umyjeme, odstránime zelené stopky. Spracovávame čerstvé, alebo z nich vyrábame džemy, marmelády, kompóty, želé, mušty, víno. U jahôd je časté napadnutie plesňou, preto je treba každý plod rozrezať a skontrolovať pohľadom aj vnútri. Potom je potrebné ešte k plodu privoňať, pretože sa často stáva, že napadnutie nie je okom viditeľné.
Najhľadanejšie v kategórii Ovocie čerstvé
Názov | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
45 | | |
56 | | |
60 | | |
88 | | |
63 | | |
65 | | |
56 | | |
71 | | |
66 | | |
65 | | |
57 | |