Mlieko je dobrým zdrojom vápniku.
mlieko polotučné 1.5%
Bielkoviny | 3,38 g |
Sacharidy | 4,85 g |
Cukry | 4,67 g |
Tuky | 1,5 g |
Nasýtené mastné kyseliny | 0,91 g |
Transmastné kyseliny | 0 g |
Mononenasýtené | 0,41 g |
Polonenasýtené | 0,09 g |
Cholesterol | 0,01 mg |
Vláknina | - |
Soľ | - |
Voda | 88 g |
Vápnik | 120,8 mg |
GI | |
PHE | 169 mg |
Stav | surové tepelne spracované |
Bielkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasýtené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Transmastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polonenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Soľ | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápnik | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Vápnik, ktorého zdrojom je i mlieko, tvorí základnú súčasť ľudského tela. Nachádza sa v kostiach, zuboch, vo svaloch, v krvi a ďalších telesných tkanivách. Pre ľudí je prítomnosť vápniku v strave nevyhnutná. Jeho prísun je dôležitý predovšetkým u detí a tehotných žien. Pre správnu absorpciu vápnika v tele je potrebný dostatok vitamínu D. Pri dlhodobom deficite vápniku (vit. D) v strave sa zvyšuje riziko vyplavovania vápniku z kostí a následného vzniku osteoporózy (týka sa to najmä starších osôb, u ktorých potom ľahko dochádza k zlomeninám kostí - napr. aj pri prudkom zakašľaní).
Ak vám trávenie laktózy v kravskom mlieku spôsobuje problémy a nechcete sa vzdať konzumácie mlieka, skúste konzumovať mlieko vo forme kyslomliečnych výrobkov. Pokiaľ chcete kravské mlieko úplne nahradiť, nájdite si alternatívu v zdravej výžive. Na výber máte množstvo produktov - od kozieho, ovčieho mlieka, občas je dostupné aj kobylie mlieko. Ďalšiu alternatívu predstavujú "mlieka" sójové, mandľové, z kešu orieškov a pod., ktoré síce nie sú "pravé" mlieka, ale v kuchyni sa dajú využiť rovnakým spôsobom. Vhodné sú aj na priamu konzumáciu.
Najhľadanejšie v kategórii Mlieko
Názov | Energetická hodnota (kcal) |
---|