menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Mliečne výrobky a vajcia
keyboard_arrow_right
Syry mäkké a tvrdé
keyboard_arrow_right
parmezán

parmezán

Množstvo x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - parmezán
Energetická hodnota 1 629 kJ
= 389 kcal
Bielkoviny 35 g
Sacharidy 3 g
Tuky 26 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bielkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 1 629 kJ
Bielkoviny 35 g
Sacharidy 3 g
Tuky 26 g
Vláknina -
Nutričné hodnoty
Stav
surové
Bielkoviny
35 g
Sacharidy
3 g
Cukry
3 g
Tuky
26 g
Nasýtené mastné kyseliny
16 g
Transmastné kyseliny
0 g
Mononenasýtené
7 g
Polonenasýtené
0,57 g
Cholesterol
0,07 mg
Vláknina
-
Soľ
-
Voda
30 g
Vápnik
1 160 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
1 744 mg
Stav
surové tepelne spracované
Bielkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasýtené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Transmastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasýtené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polonenasýtené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Soľ
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápnik
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Zloženie nutričných hodnôt
fiber_manual_record Bielkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bielkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasýtené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
-
Obsahuje vitamíny
Vitamín B1 Vitamín B1 (tiamín)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamín)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Cholín Cholín
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacín, niacínamid, nikotínamid, kyselina nikotínová)
Obsahuje minerálne látky
Sodík Sodík
Hořčík Hořčík
Selen Selen
Mangan Mangan
Vápnik Vápnik
Meď Meď
Draslík Draslík
Fosfor Fosfor
Zinek Zinek
Železo Železo

Parmezán je syr pôvodom z Talianska. Má žltú farbu, zrnitú štruktúru a hladkú kôrku. Vyrába sa z čerstvého a nepasterizovaného kravského mlieka bez akýchkoľvek prídavných látok. Necháva sa 15-20 dní máčať v soľnom roztoku, potom 1 až 3 roky zreje na drevených policiach. Vďaka dlhému zrenia obsahuje bielkoviny, vápnik a fosfor, v ľahko stráviteľnej forme. Nezanedbateľný je aj obsah horčíka, sodíka, draslíka a ďalších prvkov. Tuk je obsiahnutý v dobre stráviteľné, jemne rozptýlené forme a je nosičom vitamínov A, D a E.

Môžu ho konzumovať aj ľudia s intoleranciou laktózy. Nevýhodou je vysoký obsah soli, a tak už nie sú príliš vhodné pre deti a pre konzumentov, ktorí trpia vysokým krvným tlakom či ochorením obličiek, pretože na seba viaže vodu. Bývajú tiež tučné. Mliečne bielkoviny majú rad fyziologických funkcií týkajúcich sa napr. Kardiovaskulárneho systému (antitrombotické a antihypertenzné účinky), nervového systému (antistresové účinky), obranyschopnosti (antimikrobiálne a imunostimulačné účinky), tráviaceho systému a prenosu minerálov (železo a vápnik). Niektoré obsiahnuté bielkoviny, predovšetkým kazeín posilňujú ochrannu pred zubným kazom.

Pravý parmezán len ťažko ukrojíme rovno, pretože sa vďaka svojej štruktúre akoby lúpe. Ideálne je si kúpiť parmezán vcelku, špeciálnym nožíkom sa lúpe na nepravidelné kúsky alebo strúha na jemnom strúhadle až tesne pred konzumáciou či pred varením. Odporúča sa skladovať v chladničke zhruba v úrovní priehradky na zeleninu, zabalený vo fólii, aby neprijímal pachy. Parmezán sa ľahko rozpúšťa a používa sa do polievok, omáčok, do cestovín, ako posyp alebo sa dá konzumovať samotný s vínom.

Najhľadanejšie v kategórii Syry mäkké a tvrdé

Názov Energetická hodnota (kJ)
1 654 add_circle Zapísať
1 683 add_circle Zapísať
1 666 add_circle Zapísať
1 671 add_circle Zapísať
1 629 add_circle Zapísať
1 382 add_circle Zapísať
385 add_circle Zapísať
1 101 add_circle Zapísať
455 add_circle Zapísať
690 add_circle Zapísať
455 add_circle Zapísať
1 016 add_circle Zapísať
1 573 add_circle Zapísať
1 629 add_circle Zapísať
915 add_circle Zapísať
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravín v našej databáze
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplnených jedálničkov
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabuľkách