Kalorické Tabuľky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Ovocie
keyboard_arrow_right
Ovocie čerstvé
keyboard_arrow_right
avokádo čerstvé

avokádo čerstvé

Množstvo x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - avokádo čerstvé
Energetická hodnota 248 kcal
= 1 037 kJ
Bielkoviny 2 g
Sacharidy 6 g
Tuky 23 g
Vláknina 5 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bielkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 248 kcal
Bielkoviny 2 g
Sacharidy 6 g
Tuky 23 g
Vláknina 5 g
Nutričné hodnoty
Stav
surové
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
6 g
Cukry
0 g
Tuky
23 g
Nasýtené mastné kyseliny
3 g
Transmastné kyseliny
0 g
Mononenasýtené
7 g
Polonenasýtené
2 g
Cholesterol
-
Vláknina
5 g
Soľ
-
Voda
68 g
Vápnik
12 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
95 mg
Stav
surové tepelne spracované
Bielkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasýtené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Transmastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasýtené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polonenasýtené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Soľ
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápnik
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Zloženie nutričných hodnôt
fiber_manual_record Bielkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bielkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasýtené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín A Vitamín A
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacín, niacínamid, nikotínamid, kyselina nikotínová)
Vitamín K Vitamín K
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (tiamín)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Obsahuje minerálne látky
Draslík Draslík
Fosfor Fosfor
Železo Železo
Sodík Sodík
Mangán Mangán
Horčík Horčík
Meď Meď
Vápnik Vápnik
Zinok Zinok
Pozitívny vplyv na zdravie
Srdce Pôsobí pozitívne na zdravie srdca
Iné

Avokádo je významným zdrojom tukov (prevažne nenasýtených), predovšetkým sa v ňom vyskytuje olejová mastná kyselina. Avokádo je tiež mimoriadne bohaté na proteíny a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Má z celej ovocnej ríše najvyšší obsah železa, je aj veľmi bohaté na vitamín B6 alebo vlákninu. Ďalšie prospešné látky avokáda sú vitamín E, draslík, foláty. Priaznivý je aj obsah horčíka, luteínu, beta-sitosterolu a absencia sodíka.

Avokádo je vhodným doplnkom liečby artériosklerózy, hypertenzie a ischemickej choroby srdca. Prináša úľavu ľuďom trpiacim nervozitou, podráždenosťou alebo depresiou. Je ideálny pre ľudí, ktorí majú žalúdočné vredy alebo gastritídu. V krvi pomáha udržiavať správnu hladinu glykémie a znižuje hladinu cholesterolu. Luteín slúži na ochranu očí a beta-sitosterol sa podieľa na ochrane proti rakovine prostaty a inému rakovinovému bujneniu. Pravidelná konzumácia pomôže aj pri bolestivej menštruácii.

Je dobré ho hneď pokvapkať šťavou z limety či citrónu, aby dužina nezčernala. Používa sa do šalátov, na nátierky, polievky, krémy a rôzne náplne. Pre svoju podobnosť s maslom sa dá jesť na chlebe so soľou a korením. Je neoceniteľné pri ošetrovaní suchej pleti, zrelú dužinu roztlačíme a necháme pôsobiť. V obchodoch bývajú často tvrdé a teda nezrelé. Necháme ho dozrieť doma asi 2 - 3 dni pri izbovej teplote.

Najhľadanejšie v kategórii Ovocie čerstvé

Názov Energetická hodnota (kcal)
94 add_circle Zapísať
57 add_circle Zapísať
44 add_circle Zapísať
35 add_circle Zapísať
50 add_circle Zapísať
57 add_circle Zapísať
43 add_circle Zapísať
59 add_circle Zapísať
52 add_circle Zapísať
53 add_circle Zapísať
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravín v našej databáze
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplnených jedálničkov
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabuľkách