Hovädzie mäso je zdrojom bielkovín (18-23%), radu minerálnych látok, ale aj vitamínov (najmä vitamíny skupiny B). Z minerálnych látok je dôležitý najmä obsah hemového železa, ktoré je najlepšie vstrebateľnú formou tohto minerálu.
hovädzie mäso varené
Stav | tepelne spracované |
Bielkoviny | 25 g |
Sacharidy | 0,37 g |
Cukry | - |
Tuky | 8 g |
Nasýtené mastné kyseliny | 4 g |
Transmastné kyseliny | 0 g |
Mononenasýtené | 4 g |
Polonenasýtené | 0,36 g |
Cholesterol | 90 mg |
Vláknina | - |
Soľ | - |
Voda | 59 g |
Vápnik | 0,01 mg |
GI | |
PHE | 1 232 mg |
Stav | surové tepelne spracované |
Bielkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasýtené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Transmastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polonenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Soľ | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápnik | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Najmä tučnejšie hovädzie mäso je bohatým zdrojom nežiaducich nasýtených mastných kyselín, ktoré sú rizikové pre rozvoj kardiovaskulárnych ochorení. Na druhú stranu sa v tuku hovädzieho mäsa vyskytuje aj konjugovaná kyselina linolenová (CLA), ktorá zvyšuje imunitu organizmu, znižuje riziko vzniku nádorových ochorení, pomáha redukovať nadmerné zásoby tuku v tele, pôsobí pozitívne pri budovaní svalovej hmoty, normalizuje metabolizmus glukózy a znižuje hladinu triacylglycerolov a cholesterolu v krvi. Varené hovädzie mäso je určite možné odporučiť pre zaradenie do zdravého jedálnička. Svoje miesto nájde aj v jedálničku osôb s nadváhou. V oboch prípadoch je vhodnejšie mäso z menej tučné časti zvieraťa (roštenec, sviečková, hovädzie zadné).
Kvalitné hovädzie mäso spravidla zoženiete u mäsiara alebo v predajniach s bio produktmi. Mäso v bio kvalite však býva drahšie.
Najhľadanejšie v kategórii Mäso hovädzie a bravčové
Názov | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
1 721 | | |
569 | | |
728 | | |
968 | | |
716 | | |
557 | | |
519 | | |
1 080 | | |
619 | | |
1 160 | |