Ide o syr obsahujúci 45% tuku v sušine. Je zdrojom plnohodnotných živočíšnych bielkovín a peptidov obsahujúcich esenciálne aminokyseliny. Tuk je obsiahnutý v dobre stráviteľnej forme. Dodáva do tela aj ďalšie cenné látky, ako napríklad vápnik, fosfor, horčík, sodík, draslík, či vitamíny A, D, E alebo B. Výhodou je aj nízky glykemický index a dlhší pocit zasýtenia.


Eidam, 45% t. v s.
Stav | surové |
Bielkoviny | 26 g |
Sacharidy | 1 g |
Cukry | - |
Tuky | 26 g |
Nasýtené mastné kyseliny | 17 g |
Transmastné kyseliny | 0 g |
Mononenasýtené | 8 g |
Polonenasýtené | 0,7 g |
Cholesterol | 0,09 mg |
Vláknina | - |
Soľ | 2 g |
Voda | 42 g |
Vápnik | 0,96 mg |
GI | |
PHE | 1 300 mg |
Stav | surové tepelne spracované |
Bielkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasýtené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Transmastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polonenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Soľ | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápnik | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Syry sú zdravé predovšetkým pre naše kosti, zuby a nechty, čo je dané najmä prítomnosťou vápníku.Mléčné bielkoviny zo syra majú antitrombotické a antihypertenzné účinky. Majú dobrý vplyv aj na obranyschopnosť organizmu a stres. Treba však dávať pozor na množstvo prítomného sodíka, ktorý je pre náš organizmus naopak záťažou (väčšinou ho prijímame viac, než sa odporúča - niekedy aj niekoľkonásobne). Vysoké množstvo sodíka v strave prispieva k zvyšovaniu krvného tlaku, zadržiavanie prebytočnej vody v tele a môže spôsobovať aj "pomarančovú kožu" (tzv. Celulitídu).
Vysychanie syra zabránime jeho zabalením do vlhkej utierky. Syr potom uložíme do chladničky. K uloženie je tiež vhodný vlhký pivnica. Ak držíte redukčnú diétu, vyberajte radšej Eidam, ktorý má tučnosť do tridsiatich percent tuku v sušine. Na trhu nájdete aj eidam dvadsaťpercentný, ale ten niektorým ľuďom nemusí chutiť.
Najhľadanejšie v kategórii Syry mäkké a tvrdé
Názov | Energetická hodnota (kJ) | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina | |
---|---|---|---|---|---|---|
385 | 0,12 | 0,01 | 0,04 | | ||
1 338 | 0,28 | 0,01 | 0,22 | | ||
657 | 0,19 | 0,01 | 0,09 | | ||
337 | 0,11 | 0,02 | 0,03 | | ||
1 101 | 0,27 | 0 | 0,17 | 0 | | |
1 097 | 0,29 | 0 | 0,16 | | ||
1 100 | 0,27 | 0,02 | 0,16 | | ||
657 | 0,19 | 0,01 | 0,09 | | ||
976 | 0,15 | 0,03 | 0,18 | | ||
455 | 0,11 | 0,03 | 0,06 | | ||
1 092 | 0,21 | 0,01 | 0,19 | | ||
1 725 | 0,25 | 0,01 | 0,35 | | ||
1 117 | 0,16 | 0 | 0,23 | | ||
1 428 | 0,08 | 0,06 | 0,32 | 0 | | |
1 328 | 0,21 | 0,02 | 0,25 | | ||
1 038 | 0,17 | 0,01 | 0,19 | 0 | | |
657 | 0,19 | 0,01 | 0,09 | 0 | | |
1 478 | 0,16 | 0,03 | 0,31 | | ||
1 461 | 0,22 | 0,01 | 0,29 | | ||
1 365 | 0,23 | 0,1 | 0,25 | |