menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, strukoviny a huby
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
zemiaky surové

zemiaky surové

Množstvo x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - zemiaky surové
Energetická hodnota 371 kJ
= 89 kcal
Bielkoviny 2 g
Sacharidy 19 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bielkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 371 kJ
Bielkoviny 2 g
Sacharidy 19 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 2 g
Nutričné hodnoty
Stav
surové
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
19 g
Cukry
1 g
Tuky
0,2 g
Nasýtené mastné kyseliny
0 g
Transmastné kyseliny
0 g
Mononenasýtené
0 g
Polonenasýtené
0 g
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Soľ
0,05 g
Voda
0 g
Vápnik
0,02 mg
GI Glykemický indexhelp
0
PHE
100 mg
Stav
surové tepelne spracované
Bielkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasýtené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Transmastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasýtené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polonenasýtené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Soľ
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápnik
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Zloženie nutričných hodnôt
fiber_manual_record Bielkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bielkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasýtené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacín, niacínamid, nikotínamid, kyselina nikotínová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B1 Vitamín B1 (tiamín)
Obsahuje minerálne látky
Meď Meď
Draslík Draslík
Jód Jód
Mangan Mangan
Vápnik Vápnik
Fosfor Fosfor
Zinek Zinek
Železo Železo
Hořčík Hořčík
Iné
PKU potraviny so známym obsahom PHE

Zemiaky sú zdrojom sacharidov (najmä škrobu), ďalej tu nájdeme veľké množstvo cenných látok v podobe horčíka, železa, zinku, medi, mangánu, fosforu, jódu, niklu, vápnika, draslíka, vitamínov C, B 1, B 2, PP ai.

Surové zemiaky nie sú vhodné pre konzumáciu. Zemiaky obsahujú jedovatý alkaloid solanín. Najviac sa ho nachádza v kvetoch, plodoch a klíčkoch. Solanín je toxický nervový jed. Jeho negatívne účinky sa môžu prejaviť na malom mozgu. Zvyčajne to bývajú pocity nevoľnosti, závratom a cez malý mozog môže dochádzať aj k negatívnemu pôsobeniu na zrak. Solanín tiež veľmi negatívne ovplyvňuje zdravie kĺbov pri gravidite. Najviac jedovaté bývajú staré zemiaky a všetky ich zelené časti. Pri príprave týchto hľúz nikdy nezabúdajte dôkladne odstrániť očká s klíčkami a všetky zelené časti. Zemiaky sú vhodnou prílohou pre bežný jedálny lístok, ale aj pri redukčnej diéte. Z nutričného hľadiska by bolo najlepšie neolúpané zemiaky uvariť v pare (pekné nové zemiaky bez klíčkov a zelených miest). Zemiaky tak stratí len minimum výživných látok. Nevhodné sú naopak zemiaky pripravované vo veľkom množstve tuku (fritované, vyprážané) alebo zapekané s hojnosťou nekvalitných údenín a šľahačky.

Zemiaky môžete variť celé v šupke, pokrájané so šupkou alebo bez, ďalej je možné piecť, zapekať i vyprážať alebo z nich urobiť rad ďalších výborných príloh či hlavných jedál (zemiakovú kašu, zemiakovo-zeleninové pyré, zemiakové placky, zemiakové placky, zemiakové halušky, halušky , Strapačky, knedle - klasické zemiakové, chlpaté alebo plnené ovocím či údeninou a rad ďalších). Podľa druhu pripravovaného pokrmu volíme varný typ zemiakov. Varný typ A je vhodný na šalát alebo na prípravu zmieňovaných zemiakov v šupke. Varný typ B sa hodí ako príkrm či do gulášov a polievok. Pokiaľ chcete zemiaky restovat, stavte tiež na 'béčka'. Varný typ C sa potom osvedčí pri príprave placiek, zemiakových placiek, do zemiakovej kaše či zemiakového cesta (zemiakové knedle, halušky, šišky a i.).

Najhľadanejšie v kategórii Zelenina čerstvá

Názov Energetická hodnota (kJ)
93 add_circle Zapísať
90 add_circle Zapísať
88 add_circle Zapísať
59 add_circle Zapísať
148 add_circle Zapísať
377 add_circle Zapísať
156 add_circle Zapísať
66 add_circle Zapísať
192 add_circle Zapísať
236 add_circle Zapísať
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravín v našej databáze
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplnených jedálničkov
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabuľkách