Zemiaky sú zdrojom sacharidov (najmä škrobu), ďalej tu nájdeme veľké množstvo cenných látok v podobe horčíka, železa, zinku, medi, mangánu, fosforu, jódu, niklu, vápnika, draslíka, vitamínov C, B 1, B 2, PP ai.
zemiaky surové
Stav | surové |
Bielkoviny | 2 g |
Sacharidy | 19 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 0,2 g |
Nasýtené mastné kyseliny | 0 g |
Transmastné kyseliny | 0 g |
Mononenasýtené | 0 g |
Polynenasýtené | 0 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 1,5 g |
Soľ | 0,05 g |
Voda | 0 g |
Vápnik | 0,02 mg |
GI | 0 |
PHE | 100 mg |
Stav | surové tepelne spracované |
Bielkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasýtené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Transmastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasýtené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Soľ | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápnik | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Surové zemiaky nie sú vhodné pre konzumáciu. Zemiaky obsahujú jedovatý alkaloid solanín. Najviac sa ho nachádza v kvetoch, plodoch a klíčkoch. Solanín je toxický nervový jed. Jeho negatívne účinky sa môžu prejaviť na malom mozgu. Zvyčajne to bývajú pocity nevoľnosti, závratom a cez malý mozog môže dochádzať aj k negatívnemu pôsobeniu na zrak. Solanín tiež veľmi negatívne ovplyvňuje zdravie kĺbov pri gravidite. Najviac jedovaté bývajú staré zemiaky a všetky ich zelené časti. Pri príprave týchto hľúz nikdy nezabúdajte dôkladne odstrániť očká s klíčkami a všetky zelené časti. Zemiaky sú vhodnou prílohou pre bežný jedálny lístok, ale aj pri redukčnej diéte. Z nutričného hľadiska by bolo najlepšie neolúpané zemiaky uvariť v pare (pekné nové zemiaky bez klíčkov a zelených miest). Zemiaky tak stratí len minimum výživných látok. Nevhodné sú naopak zemiaky pripravované vo veľkom množstve tuku (fritované, vyprážané) alebo zapekané s hojnosťou nekvalitných údenín a šľahačky.
Zemiaky môžete variť celé v šupke, pokrájané so šupkou alebo bez, ďalej je možné piecť, zapekať i vyprážať alebo z nich urobiť rad ďalších výborných príloh či hlavných jedál (zemiakovú kašu, zemiakovo-zeleninové pyré, zemiakové placky, zemiakové placky, zemiakové halušky, halušky , Strapačky, knedle - klasické zemiakové, chlpaté alebo plnené ovocím či údeninou a rad ďalších). Podľa druhu pripravovaného pokrmu volíme varný typ zemiakov. Varný typ A je vhodný na šalát alebo na prípravu zmieňovaných zemiakov v šupke. Varný typ B sa hodí ako príkrm či do gulášov a polievok. Pokiaľ chcete zemiaky restovat, stavte tiež na 'béčka'. Varný typ C sa potom osvedčí pri príprave placiek, zemiakových placiek, do zemiakovej kaše či zemiakového cesta (zemiakové knedle, halušky, šišky a i.).
Najhľadanejšie v kategórii Zelenina čerstvá
Názov | Energetická hodnota (kcal) |
---|