cibuľa

Množstvo: X

Čo je jedálniček
43,44 kcal Kalórie:
181,77 kJEnergia:
1x 100 g Jednotka:
Zelenina čerstvá Kategória:
1,41 g Bielkoviny:
8,91 g Sacharidy:
6,14 g    Z toho cukry:
0,250 g Tuky:
0,094 g    Z toho nasýtené mastné kyseliny :
0 g    Transmastné kyseliny:
0 g    Mononenasýtené mastné kyseliny:
0,106 g    Polynenasýtené mastné kyseliny:
-    Cholesterol:
- Soľ:
2,575 g Vláknina:
87,6 g Voda:
36,532 mg Vápnik:
- GI:

Graf zloženia nutričných hodnôt

Graf zloženia produktu cibuľa

Obsah potraviny:

Cibuľa obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a karotény. Je bohatá na kyselinu listovú. Z minerálov nájdeme v cibuli dôležité prvky - železo, zinok, síru, fosfor, horčík, draslík, vápnik, sodík, meď, jód. Význam má i látka, ktorú cibuľa obsahuje - alicín.

Vplyv na zdravie:

Cibuľový odvar je výborný na kašeľ a nádchu. Posilňuje žalúdok a črevá. Podľa štúdií, ktoré sa realizovali na zvieratách v rokoch 1995-2005 sa môže alicín uplatniť i pri liečbe aterosklerózy alebo pri znižovaní krvného tlaku. Táto látka má však i antitrombotické a protizápalové účinky a pôsobí ako antioxidant. Pri šetriacej diéte sa odporúča použitie cibule iba na varenie (pri príprave omáčok, polievok a i.) a po dovarení ju z jedla odstrániť.

Praktické rady:

Čerstvý plátok cibule sa prikladá na miesto uštipnutia hmyzom. Zabránime tak začervenaniu kože a nepríjemnému svrbeniu. Cibuľu krájame plastovým alebo keramickým nožom. Pri spracovaní klasickým nožom skoro zoxiduje a tým horkne. Druh cibule volíme podľa povahy pripravovaného jedla. Na bežné varenie sa najčastejšie používa klasická žltá cibuľa. Bez tejto kráľovnej zeleniny nepripravíte správny základ na guláš, omáčku alebo vývar. Surová sa hodí k tlačenke alebo do utopencov. Dobre sa skladuje. Červená cibuľa (Carmen) je výborná do šalátov alebo pomazánok, pretože má sladkastú chuť a výraznú farbu. Pri tepelnej úprave stráca farbu, ale chuť nie. Je vhodná aj na dusenie alebo pečenie. Výsledný pokrm je potom sladší a jemnejší, než ako keby sme použili klasickú cibuľu. Biela cibuľa sa hodí najmä pre studenú kuchyňu, pretože tepelnou úpravou stráca chuť. Na varenie sa nehodí ani preto, lebo je výrazne drahšia než ako klasická cibuľa. Šalotka má väčšinou ostrejšiu chuť. Bežne sa používa najmä na prípravu francúzskych, amerických alebo ruských jedál.
 

Všetky ohlasy užívateľov

Ohlasy užívateľov

 

„Perfektná pomôcka a vždy po ruke. A keď sa to doplní o pravidlá kombinácie potravín, čo s čím a čo nie, tak to bude na 1***. Čiarový kód, je bombový a tak isto aj diagramy na...“ Viac

Sociálne siete

Mobilné aplikácie

Android app on Google Play

Zašlite nám Váš názor

Množstvo:

X

Zvoľte dobu :

 

Kategória pre voľbu pravidelného denného výdaju.

Ak si nastavíte jednu z týchto kategórií, bude Váš bazálny metabolizmus navýšený o násobok uvedený v poslednom stÍpci. Tým získate odhadnutý celkový denný výdaj a nemusíte vypÍňať Vaše aktivity do jedálnička.

Kategória Popis Index
Sedavý Málo pohybu alebo žiadny. Sedavé zamestnanie. 1.2
Mierne aktívny Cvičenie alebo šport 1-2 dni v týždni. Práca s pohybom. 1.375
Stredne aktívny Cvičenie alebo šport 3-5 dní v týždni a práca s pohybom. 1.55
Veľmi aktívny Cvičenie alebo šport 6-7 dní v týždni alebo veľmi náročné zamestnanie. 1.725
Extrémne aktívny Veľmi náročné aktivity alebo športy a veľmi náročné zamestnanie. 1.9

Novinky na váš e-mail

Informace ze světa zdravé výživy? Buďte v obraze. Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj a o všech novinkách na Kaloricketabulky.cz se dozvíte jako první. Posíláme 1x za 14 dnů.

* povinné pole
Zajímám se o...